Nuuhkia ja viimeiset kehäkukat
Katkoa ja kuivata ne (teeaineksia)
Ja sitten pyöriä lumessa.
Pyöriä lumessa! Ah!
Palstakausi on ohi. Vai onko.. lumen alta löytyy herkullista ja satoisaa lehtikaalia parasta aikaa! Eettistä, ravinteikasta ja rapsakkaa lehtikaalia voi tosiaan korjata lumen keskeltä pakkassäässä. Jos vain malttaisi olla pyörimättä lumessa koko ajan
Olisi tosiaan aika siirtyä pois lumesta pyörimästä ja siirtyä kaaliasiaan!
Noin.
Lehtikaali on varsinainen terveyspommi. Fineli: Lehtikaali C-vitamiineja siinä on enemmän kuin appelsiinissä. Proteiinipitoisuus: 35%,. Lehtikaali pro. lihakset ja litteä vatsa. Eettisistä ja ravitsemuksellisista syistä lehtikaali on erittäin suositeltava syötävä pari kertaa viikossa. Ei siis ihan joka päivä mielellään tätäkään! Lehtikaalissa on nimittäin raparperistakin löytyvää oksaalihappoa, joka estää kalsiumin imeytymistä (oksaalihappoa, joka on toisaalta erinomainen auton renkaiden alumiinivanteiden kiillotusaine, heh). Mutta mitä kaikkea mahtaa löytyä ulkomailla tuotetusta lihasta? Tai kiinassa purkitetuista pavuista? En uskalla edes arvailla:( Monipuolista ruokavaliota ei sovi unohtaa, ei ole mitään yhtä superfoodia - paitsi tietenkin jokaaamuinen kaurapuuro ja stimuloiva superjuoma kahvi.
Jäiset lehtikaalit voi vain katkoa varsineen ja siirtää pakastimeen.
Ja sitten irroitella lehdet ruodoista, pakata ja laittaa takaisin pakkaseen. Tunnelman vuoksi jätän rasioihin vähän taivaan lunta. Säilöminen ei voisi olla helpompaa.
Toinen hyvin toimiva säilömistapa lehtikaalille on kuivatus.
Kuivattu lehtikaali tuoksuu hyvälle, mahtuu pieneen tilaan, on extra-kevyttä ja ravitsevaa (maaginen lisäke retkimuoniin).
Lehtikaali sopii vihersmoothien rungoksi sellaisenaan, ei sitä syyttä pidetä terveyspommina. Pari kertaa viikossa sellainen, aijai, aijai.
Mutta nyt seuraa sitten jotain ihan muuta... Kotikeittiössä on tapanani tehdä perinteisiä kausiruokia. Ja käyttää paljon kalaa, mieluiten itse pyydettyä, tai kaupasta kauden tuoreinta ja eettisintä lajia havitellen. - se on muuten usein se halvin ja parhaan makuinenkin (kokonainen tarjouskala, muikku, silakka...)
Helsingin perinneruoka on silakkalaatikko! Lue vaikka Jaakko Kolmosen kirjasta Kotimaamme ruoka-aitta. Ei siis vihersmoothie!
Mikäpä sopisikaan paremmin marraskuuhun kuin talvea varten rasvaa kerryttänyt syyssilakka!
Aijai. Ja nytten villiinnytään täysin ja yhdistetään: perinteinen silakkalaatikko ja trendikkään vihersmoothien runko eli lehtikaali:
silakkalaatikko lehtikaalilla
sipulirenkaita, porkkanaa, maitoa (vegaanisen kauramaidon käyttäjille kokemus on opettavainen, sillä uuni paljastaa tyylitellyn kauramaitopurkin sisältämän huijauksen, elikkä sehän on 90% maustettua vettä, erittäin erittäin kallista tuontitavaraa), pari kananmunaa (ei oo pakko), korppujauhoa pintaan. Uuniruokien nerokkuus: lado tuoreet ainekset vuokaan, lisää neste
uunita reilu tunti (200astetta)
vaikka joku sitruunamelissa pintaan. Valmista! Paitsi että pakkasesta vielä jäisiä puolukoita pintaan ja sit
miltä se maistuu? No jos totta puhutaan, hyvältä! Olen myös testauttanut silakkalaatikkoa kavereilla, ja kaikkien mielestä se on ollut hyvää. Tyyliin, näinkö hyvää silakkalaatikko on? No onhan se hyvää, tuoreehkosta syyssilakasta, ja niin helppo valmistaa.
Suolaa kannattaa käyttää kalaruokaan aina reippaasti, maku paranee! Uuni sopii silakalle mainiosti, eikä näin saa edes silakanhajuista keittiötä. Yrttejä on kiva saksia tämänkin annoksen päälle - ja miksei laittaa vuokaan myös valkosipulia, jos tykkää.
Silakkafileet ostin 3,99kg elikkä puoli kiloa 2e, joten ruoan hinnaksi tuli noin 4 euroa, elikkä noin 50c per annos. Erittäin ravitsevaa evästä ja monipuolista evästä. Lehtikaalin oksaalihappovaikutusta on kivasti vastassa silakkalaatikon kalsiuminlähteet.
Mihin lehtikaali ei sopisi?
Eiköhän siinä ollu jo - joko mennään?
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti